МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ
"Д-р Тота Венкова" АД, гр. Габрово
19.10.2020

Говори МБАЛ “Д-р Тота Венкова“ 
Думите „заедно можем повече“ придобиха отново смисъл.
      От началото на пандемията с Ковид-19 успяхме да обединим усилията на институциите и гражданите с цел опазване здравето на медицинския персонал и пациентите ни. Събраните средства бяха използвани за закупуване на медицинска апаратура, дезинфектанти, лични предпазни средства. В хода на пандемията видяхме, че за да гарантираме сигурността на персонала и нашите пациенти е необходимо да правим все повече PCR тестове за доказване на инфекция с Ковид-19.
Ръководството на лечебното заведение успя да обедини усилията на институциите в лицето на Министерство на здравеопазването, Областна администрация, Община Габрово и за пореден път да получи безценната финансова подкрепа на „Идеал Стандарт – Видима“. 
        Вече разполагаме с лабораторна апаратура за цялостно оборудване на PCR лаборатория включваща: 
- автоматизирана система за екстракция на нуклеинови киселини; 
- автоматизирана система за детекция на нуклеинови киселини; 
- биологичен предпазен кабинет; 
- микро центрофуга; 
- стартер пипети; 
- вортекс. 
     Общата стойност за ремонта, обзавеждането и закупуването на апаратура, стартов пакет реактиви за PCR лабораторията в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ е около 130 000 лв. Апаратурата вече е монтирана, лабораторията е ремонтирана и обзаведена. В момента лабораторията е в процес на акредитация и до края на месец октомври да заработи. 
       „С новата лаборатория ще се ускори процеса на диагностика и лечението на пациенти с Ковид-19 в лечебното заведение. До този момент материалите се изпращаха за изследване, което забавяше точната навременна диагноза. Наличието на лаборатория ще даде възможност да се тестват своевременно всички пациенти и персонал на болницата, като по този начин се повишава значително сигурността и контрола на вътреболнично заразяване. Лабораторията ще бъде достъпна и за гражданите на областта и назначените изследвания от РЗИ“, обясни д-р Минко Михов, директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 
        PCR лабораторията ще е част от микробиологичната лаборатория с ръководител д-р Антонина Катранджиева и ст.м. лаборант Елисавета Христова,  лаборант Галина Павлова, лаборант Милена Тотева. Друг радостен факт е, че лабораторията има ново попълнение с новозавършилия биолог Силвана Петкова. Тя заедно с д-р Катранджиева и ст.м. лаборант Елисавета Христова преминаха курс на обучение в лабораторията на Медицински Университет - Плевен със съдействието на проф. Томов, ректор на университета и проф. Средкова, ръководител на Вирусологичната лаборатория. 
       „Настоящата епидемиологична обстановка ни кара да сме още по-отговори в социалната си политика и подкрепа на здравеопазването, което е сред основните ни приоритети през годините. „Идеал Стандарт – Видима“ откликна на спешната необходимост от създаване на специализирана лаборатория за PCR-тестове в Областната болница „Д-р Тота Венкова“ , защото вярваме, че така ще допринесем за предоставянето на по-високо ниво на медицински грижи за обществото“, каза Ярослав Дончев, изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима“. 
       Ръководството на лечебното заведение благодари на Министерството на здравеопазването, „Идеал Стандарт – Видима“, Община Габрово, Областна администрация и Медицински университет гр. Плевен за доверието и своевременната подкрепа, за да можем да предоставяме най-добра медицинска помощ на нашите пациенти и заедно да се справим с новите предизвикателства. 
        Заедно можем повече!

Телефон за контакти: 0889766833 

 


изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина