Изложба „ТОНОВЕТЕ НА ЖИВОТА“
(Категория: Събития)
Публикувано от mbal
събота 21 януари 2023 - 12:47:06


На 25.01.2023 г. по повод Бабинден в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ ще бъде представена изложбата „Тоновете на живота“. Изложбата е разказ за родилната грижа в Габрово, който проследява някои от най-важните събития и личности, допринесли за развитието на медицинските услуги в тази област от края на XIX в. до днес. Проектът е съвместна инициатива на габровката Мартина Денева - Венкова и на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ в продължение на предходни акции в подкрепа на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Изложбата разказва за историята на акушерската професия по света, в България и в Габрово чрез много архивни документи и снимки, допълнени с любопитна информация. Представени са материали от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН,
Държавен Архив - ГабровоРегионален исторически музей - Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, както и снимки от личните архиви на д-р Бончева, д-р Цибрянска и д-р Дочев. Изложбата завършва с послания от майки, родили децата си в отделението в Габрово.   Екипът, работил по инициативата, има идеята да представи събраното проучване и под формата на дигитален архив през 2024 г. по повод навършването на 50 години от създаването на Акушеро-гинекологичния комплекс в болницата.
Проучване и текстове: Стефка Василева, Росица Бинева, Кремена Антонова, Мартина Денева - Венкова
Дизайн на изложбата: Мартина Денева - Венкова Печатни материали: Висарт ООД Финансова подкрепа: ЖБД „Майчина грижа“, Камара на строителите - Габрово Партньори: Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Държавен Архив - ГабровоРегионален исторически музей - Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Община Габрово, Терапевтичен център „Св. Илия“ и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

  Поради обявената грипна епидемия на територията на гр. Габрово, не се предвижда официално откриване.


Новина от МБАЛ Д-р Тота Венкова гр. Габрово
( http://www.mbalgabrovo.com/news.php?extend.116 )