АЛЕРГИЯТА КЪМ НАСЕКОМИ МОЖЕ ДА Е ФАТАЛНА

д-р Божидар Паралчев, четвъртък 03 октомври 2013 - 08:07:00

През това лято зачестиха случаите на тежки токсоалергични реакции след ужилване от стършели и оси. Пациентите постъпваха за лечение по спешност в МБАЛ „ Д-р Тота Венкова ” Габрово с различна степен на изразеност на симптомите – от генерализиран обрив с оток на меките части на лицето, дрезгав глас и затруднено преглъщане, до драматично ниско артериално налягане и дори алергичен щок.
При ужилването ципокрилото насекомо вкарва отровата си / белтъци / в организма и предизвиква каскада от имунни реакции, водещи до образуване на специфични имуноглобулин Е антитела. Те се свързват към рецептори по повърхността на мастоцитите и циркулиращите базофили. При следващо ужилване, попадналата в кожата и меките тъкани отрова, съдържаща алергени, се свързва с вече синтезираните антитела от клас имуноглобулин Е . В следствие на това се освобождават хистамин и други вещества, наречени медиатори на алергичното възпаление. Те предизвикват силен сърбеж, оток, зачервяване на кожата и отпадналост в резултат на хипотонията. Понякога пациентите имат прилошаване, болки в корема , повръщане, свирене в гърдите и дрезгав глас, което, често създава усещане за тревожност.
Животозастрашаващите състояния след ужилване са редки , но могат да завършат със смъртен изход при пациенти с хронични сърдечно-съдови и дихателни заболявания.

Какви предпазни мерки могат да бъдат предприети ?

1. Да се избягва хранене на открито тъй като осите се привличат от някои храни, презрели плодове, сладкиши, нарязани на тънко студени меса, бира и др. Съдовете за смет да бъдат отдалечени и надеждно покрити.

2. В горещите летни дни да се избягва активната двигателна активност, защото потта привлича осите, стършелите и пчелите.

3. Да се санират гнездата на стършелите и осите.

4. Местата с кошери, храсти, дървета и цветни лехи също са потенциално опасни за ненадейно нападение от ципокрили.

5. Дрехите в тъмни и ярки цветове примамват жилещите насекоми. Силните парфюми също.

6. Да не убиваме пчела или оса в близост до нейното гнездо. Това ще послужи като сигнал за атака от страна на останалите насекоми и ще ги кара да жилят.

7. Ако стършел, пчела или оса ни доближи не бива да правим резки отпъждащи движения за да не провокираме жилене. Трябва да останем спокойни. Повечето насекоми отминават и няма да ни ужилят спонтанно , освен ако самите те не са застрашени.

8. Никога не ходете боси по тревата.Когато косите трева е добре да бъдете със затворени обувки, дълъг панталон, риза/блуза с дълги ръкави и шапка.

Какво да направим в случай на ужилване ?

Ако на мястото на ужилването има сърбяща подутина до 5 см – не се налага лечение. Симптомите ще отзвучат спонтанно. Но ако е засегната някоя част от главата или гърлото / поява на дрезгав глас /, трябва незабавно да се потърси спешна медицинска помощ. Дотогава пациентът може да приеме 1-2 т. антихистаминов препарат и 8 - 10 табл. Урбазон. При предшестващи тежки алергични реакции, напр. алергичен шок след ужилване, пациентите обикновено имат готовност за самопомощ чрез инжектиране подкожно или мускулно на 1/3 до ½ Адреналин през 30 мин. до настаняване в най-близкото лечебно заведение за 48 – часово наблюдение и лечение.


Как да профилактираме тежките опасни за живота алергични реакции след ужилване ?


В спокоен период, например през зимата, на пациентите с инсекталергия могат да бъдат направени от алерголог кожни тестове със стандартизиран алергенен екстракт от пчелна отрова и оса.

При положителни кожно-алергични проби, доказващи сенсибилизация на конкретния пациент към отровата на съответното насекомо и при липса на противопоказания, може да бъде обсъдена и започната алергенна имунотерапия. Поставят се по схема подкожни инжекции от медицинско лице и под контрола на алерголог за срок от 3-5 години.

Преглед на снимка в оригинални размери


д-р Божидар Паралчев
алерголог
МБАЛ „ Д-р Тота Венкова ” АД - Габрово
„ Болничен Медицински Център ” ЕООД - Габрово
Това са публикации за МБАЛ Д-р Тота Венкова гр. Габрово
( https://www.mbalgabrovo.com/proplugins/content/content.php?content.11 )