МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ
"Д-р Тота Венкова" АД, гр. Габрово
11.06.2021

Какво е важно да знаем за ваксините срещу COVID-19?
 
            Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания срещу COVID-19, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания. Те са разработени в съответствие със същите законови изисквания за фармацевтично качество, безопасност и ефикасност като другите лекарства. Както всички лекарства, ефектите на ваксините се тестват първо в лаборатория, включително и върху животни, след това проучвания се провеждат сред голям брой доброволци от различни държави, на различна възраст, с или без придружаващи заболявания.
 
Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство. Това, което е различно за ваксините срещу COVID-19, е, че скоростта на развитие и потенциалното одобрение са много по-бързи поради спешната ситуация, свързана с общественото здраве. За целта Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) създаде специална експертна работна група и процедури за бърз преглед, за да оцени висококачествените предложения на компаниите във възможно най-кратки срокове, като същевременно гарантира солидни научни доказателства за ползата от ваксините.
 
Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии:
 
∙иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac, която към момента се оценява от EMA.
 
∙аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. “spike” протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента се разглежда от EMA.
 
∙антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината на Novavax, която понастоящем се оценява от EMA.
 
Ваксините са сигурни и ефективни срещу тежко протичане на заболяването и възможни сериозни последици върху здравето. Ваксинирането дава индивидуална защита, но с постигането на високо ваксинално покритие сред населението разпространението на COVID-19 ще бъде ограничено. Целта на Министерството на здравеопазването е в страната да бъде постигнат колективен имунитет, което означава поне 70% от населението да бъде имунизирано. Най-важно е ваксина да получат възрастните хора и тези с хронични заболявания, тъй като рискът от тежко протичане на заболяването и летален край при тях е най-висок. За да защити гражданите, министерството е осигурило достатъчни количества от всички одобрени в ЕС ваксини, като приложението им е безплатно и доброволно, без значение от здравноосигурителния статус на гражданите.
 
Трябва да бъдем внимателни, защото в общественото пространство все по-често се разпространява невярна информация за ваксините. По този начин се подрива доверието в имунизационния процес и в ползата, която ваксините носят. Науката е категорична, че ваксините срещу COVID-19 са безвредни и безопасни – те нямат общо с мрежата за пренос на данни 5G; не водят до безплодие; не променят човешкото ДНК; не заразяват с коронавирус; чрез ваксинация не се поставя чип в тялото на човека. За да направят гражданите своя информиран избор, е важно да ползват достоверни източници и да бъдат критични към всичко, което четат в социалните мрежи и в интернет пространството. Достоверни източници на информация са: Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейската агенция по лекарствата, Европейският център за контрол и превенция на заболяванията, Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националният център по заразни и паразитни болести и т.н.
 
Сред най-често задаваните от гражданите въпроси относно ваксините е този за нежеланите лекарствени реакции след имунизация. Хората не трябва да се притесняват, защото тези реакции са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите са очаквани и показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни – голяма част от ваксинираните не проявяват никаква симптоматика след имунизация.
 
В случай на проява на неочаквана странична реакция, гражданите следва да уведомят медицинското лице, поставило ваксината, или ваксинационния пункт, в който е приложена. Сигнал може да бъде подаден чрез online формуляр, който може да бъде намерен на официалната интернет страница на Изпълнителната агенция по лекарствата, както и на телефон 02 8903417.
 
Подробна информация за всяка от ваксините – ефикасност, условия за съхранение, нежелани реакции, клинични изпитвания, показания за приложения във възрастови групи и др., гражданите могат да намерят в кратките характеристики на ваксините, които се прилагат у нас:
 
 
 
изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
26.03.2020

До всички заинтересовани лица                   


Уважаеми дами и господа,
 
МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД е най-голямото лечебно заведение в Област Габрово. Открита  през 1967 година, днес тя е една от  най-успешно работещите   многопрофилни болници в България.
 
В момента сме изправени пред световна криза във връзка с обявената пандемия – за борба с COVID – 19. В спешен порядък лечебното заведение се организира и реорганизира, обособи и оборудва  допълнително отделение с интензивен сектор за посрещане и лекуване на пациенти в тежко общо състояние, нуждаещи се от апаратна вентилация.
 
Въпреки усилията, ние не можем да се справим с борбата срещу коронавирус сами и без активното участие на своите граждани. В момент, в който всички сме разпръснати поотделно и по домовете си, спазвайки социална изолация, нека бъдем обединени в мислите и в действията си.
 
Дарителската кампания на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД ви призовава точно сега и в този момент да обединим сили, идеи и ресурси, за да помогнем на първата „фронтова линия” – нашите медици, в усилията им да се справят с общото ни изпитание – епидемията причинена от COVID-19".
 
С дарените от Вас средства МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД ще закупи специални защитни облекла и средства, консумативи, дезинфектанти и допълнително медицинско оборудване за дооборудване на изградения интензивен сектор на Инфекциозно отделение.
 
Ако желаете да се включите в тази кампания, може да ни подпомогнете и със следното медицинско оборудване и консумативи:
 
-         Реанимационни електрически болнични легла, четирисекционни – 7 бр
 
-         Болнична хидравлична носилка  - 1 бр
 
-         Болнични инвалидни колички – 3 бр
 
-         Антидекубитален матрак – 7 бр
 
-         Антидекубителна възглавница – 7 бр
 
-         Болничен стерилизатор за съдове 240 л – 1 бр
 
-         Фиброоптични ларингоскопи с четири лъжици – 3 бр
 
-         Медицински паравани, трисекционни – 7 бр
 
-         Пациентен монитор мин.12 инча – 5 бр
 
-         Транспортен вакуум аспиратор – 1 бр
 
-         Компресор 140 л
 
-         Ротаметри – 10 бр
 
-         Еднократни и многократни заащитни маски;
 
-         Еднократни и многоктарни защитни шапки;
 
-         Еднократни и многократни защитни престилки и гащеризони;
 
-         Еднократни винилови ръкавици;
 
-         Еднократни гамаши;
 
-         Дезинфектанти;
 
 
 
Избери, за да помогнеш!
 
В случай, че желаете да дарите средства може да го направите на нашата дарителка сметка:
 
IBAN: BG62STSA93000021423558
 
BIC: STSABGSF
 
Банка ДСК клон Габрово
 
МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД
 
За участието Ви в благотворителната кампания МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД  ще Ви връчи удостоверение за дарение.
 
Присъединявайки се към каузата, Вие помагате на нашите и вашите близки, родители, приятели, служители  при нужда да ползват една модерна и съвременна материална база в новообособеното отделение. Няма как да направим лечението приятно, но можем да направим престоя на болните комфортен и адекватен към нуждите и потребностите им, което  категорично подобрява  лечебния процес и мотивира болния.
 
            При нужда от съдействие и повече информация може да се свържете с Милена Йорданова – Икономист обществени поръчки МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД на тел. 0886762424
 
 
 
С искрена признателност и уважение,
 
 
 
Д-р Минко Михов
 
/Изпълнителен директор на
 
МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД, гр. Габрово/
изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
07.03.2020

 
 

Подготовка на работното място за COVID-19

 
През януари 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви огнището на ново коронавирусно заболяване в провинция Хубей, Китай, за критична ситуация в областта на общественото здравеопазване, пораждаща международна загриженост. СЗО заяви, че има висок риск от разпространение на коронавирусното заболяване през 2019 г. (COVID19) и в други страни по света.
 
СЗО и органите за обществено здраве по света предприемат действия за овладяване на огнището на COVID-19. Въпреки това дългосрочният успех не може да се приеме за даденост. Всички слоеве на нашето общество - включително бизнеса и работодателите - трябва да се включат, ако искаме да спрем разпространението на това заболяване.
 
Как се разпространява COVID-19?
 
В случай че човек, който има COVID-19, кашля или издишва, се отделят капчици заразена течност. Повечето от тези капчици попадат върху близки повърхности и предмети - като бюра, маси или телефони. Хората могат да се заразят с COVID-19 чрез докосване на замърсени повърхности или предмети - и след това да докоснат очите, носа или устата си. Ако стоят в близост до човек с COVID-19, те могат да се инфектират, като вдишват капки, изкашляни или издишани от заболелите. С други думи, COVID-19 се разпространява по подобен на грипа начин. Повечето лица, заразени с COVID-19, изпитват леки симптоми и се възстановяват. Някои обаче могат да развият по-сериозно заболяване и да се нуждаят от болнична помощ. Рискът от сериозни заболявания нараства с възрастта: хората над 40 години са по-уязвими от тези под 40 години. Хората с отслабена имунна система и с диабет, сърдечни и белодробни заболявания също са поуязвими спрямо сериозни заболявания.
 
Обикновени начини за предотвратяване разпространението на COVID-19 на Вашето работно място
 
Мерките, изискващи малко средства, посочени по-долу, ще ви помогнат да предотвратите разпространението на инфекции на работното ви място, като настинки, грип и стомашни вируси, и да защитите вашите клиенти, изпълнители и служители.  
 
Работодателите трябва да започнат  с тези процедури сега, дори ако COVID-19 не е потвърден в общностите, където работят. Те могат да намалят загубените работни дни поради болест и да спрат или забавят разпространението на COVID-19, ако стигне до някое от вашите работни места.
 
Уверете се, че работните ви места са чисти и хигиенични oПовърхностите (например бюра и маси) и предметите (например телефони, клавиатури) трябва редовно да се избърсват с дезинфектант. Защо? Замърсяването върху повърхности, докоснати от служители и клиенти, е един от основните начини за разпространение на COVID-19.  
 
     
Насърчавайте редовното и цялостно миене на ръцете от служители, изпълнители и клиенти
 
     
 Поставете дозатори с препарат за почистване на ръцете на видни места около работното място. Уверете се, че тези дозатори редовно се пълнят.
 
     
 Поставяйте информационни табла, популяризиращи миенето на ръцете – попитайте за тях местния орган по обществено здраве или погледнете на сайта www.WHO.int.
 
o  
Комбинирайте това с други мерки за комуникация, като предлагане на ръководства от служители по безопасност и здраве при работа, инструктажи по време на работни съвещания и информация по Интранет за насърчаване на миенето на ръце. oУверете се, че персоналът, изпълнителите и клиентите имат достъп до места, където могат да мият ръцете си със сапун и вода.
 
o  
Защо? Измиването убива вируса върху ръцете и предотвратява разпространението на COVID-19.
 
 
 
     
Насърчаване на хигиена на дихателната система на работното място.
 
o  
Поставяне на информационни табла, насърчаващи хигиената на дихателната система. Комбинирайте това с други мерки за комуникация, като предлагане на ръководства от служители по безопасност и здраве при работа, инструктажи по време на работни съвещания и информация по Интранет и т.н.  oУверете се, че има налични обикновени хирургични маски за лице и/или хартиени кърпи на работните ви места за тези, при които се появи хрема или кашлица по време на работа, заедно със затворени кошчета за хигиенично изхвърляне на отпадъците.
 
 
 
 
 
o  
Защо? Добрата дихателна хигиена предотвратява разпространението на COVID-
 
19.
 
 
 
     
Съветвайте служители и/или контрагенти да се консултират съгласно националните препоръки за пътуване, преди командировка.
 
 
 
     
Информирайте своите служители, контрагенти и клиенти, че ако COVID-19 започне да се разпространява във вашата общност, всеки с дори лека кашлица или ниска температура (37,30 C или повече) трябва да остане у дома. Те също трябва да останат вкъщи (или да работят в къщи), ако им се е наложило да приемат лекарства, като парацетамол/ацетаминофен, ибупрофен или аспирин, които могат да прикрият симптомите на инфекция. oПродължавайте да комуникирате и популяризирате препоръката, че хората трябва да стоят вкъщи, дори ако имат само леки симптоми на COVID-19. oПоставяйте информационни табла с това съобщение на работните си места. Комбинирайте това с други комуникационни канали, често използвани във вашата организация или бизнес. oВашите служби по трудова медицина, местният орган за обществено здраве или други партньори може да са разработили материали за кампании за популяризиране на това послание. oПояснете на служителите, че ще могат да отчитат това време като отпуск по болест.
 
Имате предвид, когато пътувате вие и/ или вашите служители
 
     
Преди пътуване oУверете се, че вашата организация и нейните служители разполагат с най-новата информация за областите, в които COVID-19 се разпространява. Можете да намерите това на:
 
 https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/oВъз основа на най-новата информация, вашата организация трябва да оцени ползите и рисковете, свързани с предстоящите планове за пътуване. oИзбягвайте да изпращате служители, които може да се изложат на по-висок риск от сериозно заболяване (напр. по-възрастни служители и такива с диабет, сърдечни и белодробни заболявания) в области, където COVID-19 се разпространява.
 
 oУверете се, че всички лица, пътуващи до места, потвърждаващи COVID-19, са информирани от квалифициран специалист (например служба по трудова медицина, личен лекарили местен обществен здравен партньор). oПомислете за снабдяване на служителите, които ще пътуват, с малки бутилки (под 100 мл) дезинфектант на алкохолна основа. Това може да улесни редовната дезинфекция на ръцете.
 
 
 
     
Докато пътувате:
 
o  
Насърчавайте служителите редовно да мият ръцете си и да стоят поне на метър от хора, които кашлят или кихат.
 
o  
Уверете се, че служителите знаят какво да правят и с кого да се свържат, ако се чувстват зле по време на пътуване. oУверете се, че вашите служители спазват инструкциите на местните власти, където пътуват. Ако местните власти им кажат например да не отиват някъде, те трябва да се съобразят с това. Вашите служители трябва да спазват всички местни ограничения за пътуване, движение или обществени мероприятия.
 
 
 
     
Когато вие или вашите служители се върнете от пътуване:
 
o  
Служителите, завърнали се от район, където се разпространява COVID-19, трябва да се наблюдават за симптомите в продължение на 14 дни и да мерят температурата си два пъти на ден. oАко развият дори лека кашлица или ниска температура (т.е. температура 37,30 С или повече), те трябва да стоят вкъщи и да се самоизолират. Това означава да се избягва близък контакт (един метър или по-близо) с други хора, включително с членове на семейството. Те трябва също да се обадят на своя личен лекарили на местния отдел за обществено здраве, като им предоставят подробности за последните си пътувания и симптоми.
 
Подготовка на вашия бизнес в случай, че COVID-19 бъде потвърден във вашата общност
 
     
Разработете план какво да направите, ако служител се разболее и има съмнение за COVID-19 на някое от вашите работни места. oПланът трябва да обхваща настаняването на болния в стая или зона, където да бъде изолиран от другите на работното място, ограничаване на броя на хората, които имат контакт с болния, и свързване с местните здравни власти.
 
  
 
oПомислете как да идентифицирате хората, които могат да бъдат изложени на риск, и да ги подкрепите, без да се слага стигма и дискриминация на работното място. Това може да включва лица, които наскоро са пътували в район, за който са докладвани случаи на заболяването, или друг персонал, за който има условия да се изложи на по-висок риск от сериозни заболявания (например при диабет, сърдечни и белодробни заболявания, по-напреднала възраст). oУведомете местните органи по обществено здраве, че разработвате план и потърсете тяхното участие.
 
 
 
     
Популяризирайте редовно дистанционната работа в цялата организация. Ако е налице огнище на COVID-19 във вашата общност, здравните власти могат да посъветват хората да избягват градския транспорт и местата с много хора. Дистанционната работа ще помогне на бизнеса ви да продължи да работи, докато вашите служители остават в безопасност.
 
 
 
     
Разработете план за действие и непрекъснатост на бизнеса в извънредни ситуации за общностите, където вашият бизнес е действащ.
 
o  
Планът ще ви помогне да подготвите вашата организация за случай на огнище на COVID-19 на работните места или общността. Може да важи и за други спешни здравни състояния.
 
o  
Планът трябва да се занимава с това, как да поддържате бизнеса си дори ако значителен брой служители, изпълнители и доставчици не могат да дойдат до вашата бизнес организация - било поради местни ограничения за пътуване, или защото са болни. oИнформирайте своите служители и изпълнители за плана и се уверете, че са запознати с това, което трябва да направят – или да не правят съгласно плана. Подчертайте ключовите моменти, като важност да останат далеч от работата дори ако имат само леки симптоми или е трябвало да приемат лекарства (напр. парацетамол, ибупрофен), които могат да замаскират симптомите. oБъдете сигурни, че вашият план е насочен към психичното здраве и социалните последици вслучай на потвърждаване на COVID-19 на работното място или в общността и предлагайте информация и подкрепа.
 
o  
За малки и средни предприятия без вътрешнофирмен персонал за подкрепа на здравето и благополучието, разработете партньорства и планове със службите по трудова медицина и местните здравни и социални служби преди настъпване на ситуация.
 
  
 
o  
Вашият местен или национален орган за обществено здраве може да бъде в състояние да предложи подкрепа и насоки при разработването на плана.
 
 
 
Запомнете:
 
Сега е моментът да се подготвите за COVID-19. Обикновените предпазни мерки и планирането могат да бъдат от съществена полза. Действията сега ще помогнат да защитите вашите служители и вашия бизнес.
 
 
 
Как да бъдем информирани:
 
Можете да намерите последната и най-нова информация от СЗО за това къде се разпространява COVID-19:
 
 
 
 
Съвети и насоки от СЗО относно COVID-19
 
изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
17.12.2018


За първи път бяха присъдени награди „Скъпоценни камъчета“ за област Габрово. Инициативата е на областния управител Невена Петкова, а церемонията се състоя в Актовата зала на Национална Априловска гимназия по време на традиционната годишна среща с представители на общините, регионалните дирекции и партньорските организации на Областната администрация. По време на откриването Невена Петкова заяви:  „Днес искам да говорим за Видимото, което остава понякога невидимо за очите.“ Акцентът в изказването на областният управител беше поставен върху всичко онова, което ни заобикаля, но най-вече за хора, с които се гордеем, но понякога пропускаме да отбележим. „Тези, които работят с душа и сърце. Тези, които са пример за останалите. Които вдъхновяват и превръщат своята работа в мисия. Тези хора поставям на фокус днес и за всички тях е моето благодаря.“ – каза още Петкова и обяви намерението тези награди да се превърнат в традиция. В осем направления от обществения живот бяха отличени експерти, излъчени от регионални и общински  структури, а две от номинациите са направени лично от областния управител. В направление „Здравен мениджмънт“ - доктор Нели Савчева; направление „Здравеопазване“ -  доктор Георги Иванов и Старша медицинска сестра  Евгения Дабева. Честито! 
06.11.2018

За пореден път в МБАЛ "Д-р Тота Венкова" ще гостува д-р Етиен Фонтейн - уролог с дългогодишна практика и опит. По време на престоя си ще има възможност да консултира пациенти с урологични проблеми.
 
Записване: тел. 066/80 89 07 
изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
28.08.2018

МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД търси да назначи лекари със специалност Анестезиология и интензивно лечение двама.  Свободни места за специализанти по Анестезиология и интензивно лечение – трима. Предлага се атрактивно заплащане и осигурена квартира в гр. Габрово.
Телефон за контакти: 066 80 89 07.
изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
27.08.2018


Медицински университет – Варна дава допълнителна възможност за кандидатстване в специалностите „Медицинска сестра" и „Акушерка" във филиал Велико Търново.Всички желаещи могат да кандидатстват, като подадат документи за посочените специалности на място във филиал Велико Търново или на електронен адрес: kskinfo.mu-varna.bg не по-късно от 17:00 ч. на 11 септември 2018 г.  Приемният изпит е тест по биология, който обхваща материала от 8, 9 и 10 клас, и ще се проведе на 12 септември 2018 г. във филиал Велико Търново на Медицински университет- Варна.Повече информация, свързана с приема в МУ-Варна, може да намерите на място във филиала: Филиал - Велико Търново,  ул. „Михаил Кефалов"  № 2, тел: 0889 909 987или в сграда Ректорат на Медицинския университет във Варна, ул. Марин Дринов 55, ет.1 аудитория 4, тел. 052/677 060
Ръководството на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД гр. Габрово ще осигури изплащане на семестриалните такси на приети студенти за периода на обучение срещу договор за работа след дипломирането.
изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
27.08.2018

 МБАЛ «Д-р Тота Венкова» АД гр. Габрово  откри нова процедура по провеждане на търг с тайно наддаване за продажба на Поземлен имот с идентификатор 14218.550.197 (четиринадесет хиляди двеста и осемнадесет точка петстотин и петдесет точка сто деветдесет и седем) по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Габрово, общ. Габрово, обл. Габрово, с адрес на поземления имот: гр. Габрово, п.к. 5300, бул.“Трети март“№51; с площ 6 005 кв.м.; трайно предназначение: урбанизирана; начин на трайно ползване: за обект  комплекс за здравеопазване, а) сграда с идентификатор № 14218.550.197.1 по кадастралната карта и кадастралните регистри  на гр.Габрово, със застроена площ 242 кв.м. с предназначение: здравно заведение;б) сграда с идентификатор № 14218.550.197.2 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Габрово, със застроена площ 106 кв.м. с предназначение: здравно заведение;в)    сграда с идентификатор № 14218.550.197.3 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Габрово, със застроена площ 29 кв. м. с предназначение: здравно заведение. Разглежданият имот е известен в обществеността като „Старопиталище Пенчо Семов с прилежащия му парк“ и съгласно Заповед РД9Д-3/05.10.2016г. на министъра на културата е с предварителна класификация на архитектурно – строителна единична недвижима културна ценност от ново време и с предварителна категория „местно значение“, като  е определен временен режим за опазване му.
изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
Отиди на страница  1 2 3 ... 9 10 11

Категории новини