МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ
"Д-р Тота Венкова" АД, гр. Габрово
02.11.2023

Приблизително 20 % от населението в ЕС се заразява със сезонен грип ежегодно по данни на Европейския портал за ваксинация. Най-добрата предпазна мярка остава противогрипната ваксина. Началникът на Инфекциозно отделение в МБАЛ " Д-р Тота Венкова" д-р Майя Райкова подчерта, че в България пикът на грипа е януари или февруари. Трябва да се помисли по-рано за ваксинация, защото са необходими до 4 седмици след поставянето ѝ за изграждане на антитела.

„ На пазара съществуват два вида ваксини, които са четиривалентни. Те са пригодени за възрастни, като всяка година се актуализират, за да обхванат циркулиращите щамове. Има и ваксина за деца над 2 години, която се прилага като капки за нос.“ , поясни д-р Райкова и допълни, че ваксините за грип са съвместими с тези за Ковид-19. Единственото условие е да се поставят на различни крайници.

Грипът е инфекциозно респираторно заболяване, което се причинява от инфекция с грипен вирус. „ По време на Ковид-19 пандемията бяхме забравили за съществуването му “, отбеляза д-р Райкова и подчерта, че през настоящата година се очакват по-високи нива на заболеваемост спрямо пандемичните години. Причината- по време на пандемията се спазваха стриктни мерки: носене на маски, избягване на контакти и спазване на дистанция.

Най-засегнати са малките деца до 5 години, както и възрастните хора над 65 години. Възрастните хора са заразни около 1 ден преди и 5 дни след появата на симптомите. Поради по-слабата имунна система на децата, вирусът се запазва по-дълго време в организма им и те разпространяват заболяването за по-продължителен период от време (10 и повече дни).В България чрез Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции 2023-2026 г., се осигуряват безплатни ваксини срещу сезонен грип и пневмококи за хора на и над 65-годишна възраст.

Може да бъде изображение с 1 човек, усмихване, очила и болница

 
 


изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина