МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ
"Д-р Тота Венкова" АД, гр. Габрово
02.11.2023

 
МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ подкрепя кампания "Мовембър-2023“, посветена на мъжкото здраве. Инициативата в България се осъществява от Фондация „Утре“, а партнъор на местно ниво е Община ГАБРОВО/GABROVO Municipality .
„Мовембър“ е световно движение, което се фокусира върху здравословните проблеми при мъжете. То акцентира на нуждата от профилактични прегледи срещу онкологичните заболявания напростатата и тестисите, както и за важността на психическото здраве.
В рамките на кампанията ще се проведат безплатни профилактични прегледи при уролог в отделението по Урология в областната болница. Консултациите със специалистите д-р Георги Атанасов, началник на отделението, и д-р Стилиян Ибовски ще се проведат на 10 ноември 2023 г. (петък) от 09:00 до 12:00 часа в отделението по урология на адрес ул. „Д-р Илиев – Детския“ № 1. Всички желаещи мъже е необходимо да се запишат предварително на телефон 066/ 899 641 от 09:00 до 12:00 часа в дните понеделник, сряда и петък – до изчерпване на местата.
„През последните години все повече млади мъже имат съзнанието да търсят информация за своето здравословно състояние. Прегледите продължават едва 10-15 минути, а могат да спомогнат за навременното диагностициране.“, поясни д-р Атанасов и допълни, че всичко, което променя уринирането е повод за преглед, за да се установи дали има нарушения в отделителната система . Такива промени могат да са: различен цвят на урината или наличието на кръв в нея, парене и болки при уриниране.
Ракът на простата е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете в Европа и у нас. Среща се предимно при мъже над 60-годишна възраст. „През първата година протича безсимптомно. Заболяването е лечимо, но е важно да бъде открито своевременно, което е възможно със съвременна апаратура, с каквато разполага болницата.“, разясни д-р Атанасов. Той допълни, че начинът на живот влияе на отделителната система и препоръча редовен прием на достатъчно количество вода, здравословно хранене, физическа активност, време за почивка и сън, както и намаляване на нивата на стреса.
Като друг фактор Атанасов определи фамилната обремененост. „Когато имат роднини по мъжка линия, диагностицирани със заболяването, профилактичните прегледи трябва да започнат поне 5 години преди да навършат 60.“
Европейската урологична асоциация препоръчва ежегодното изследване на туморния маркер на простатната жлеза при всички мъже над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост (брат, баща, чичо или дядо с установено заболяване). В началната си фаза простатният карцином не предизвиква оплаквания, затова профилактичните прегледи и изследвания са важни за навременното му диагностициране.
 
 
 


 


изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина