МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ
"Д-р Тота Венкова" АД, гр. Габрово
03.11.2023


С общи усилия към голямата мечта- здраве за нашите деца


Апаратът на стойност 46 752 лв. бе доставен днес в областната болница. Това е поредното обновление на материално- техническата база в болницата, което се осъществява с помощта на „Българската Коледа“.

С ЕЕГ изследване се доказват епилепсия, възпалителни заболявания на главен мозък, посттравматична енцефалия, тумори, нарушения в съня, главоболия от тензионен и мигренозен тип. Процедурата се понася лесно от децата и е безопасна. Често бива възприемана като игра поради звуковата и светлинна сигнализация на високотехнологичните апарати.

Около 120 деца, които се нуждаят от навременна и прецизна ЕЕГ диагностика, преминават през Педиатрично отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ годишно. Голяма част от тях се нуждаят от контролни ЕЕГ изследвания на всеки 3 до 6 месеца с цел проследяване и корекция на антиконвулсантна терапия. Изследването е необходимо и при явяване на децата на ТЕЛК.

Съставен е екип от обучени кадри, които ще работят с новата апаратура. Това са д-р Мариела Казанджиева- специалист по нервни болести, старшата медицинска сестра Елисавета Иванова и медицинската сестра Дианка Димитрова.

Tака ще се спомогне ранното диагностициране на широк спектър от заболяванията, както и за прицелно лечение на епилепсия при деца.

Световната лига за борба с епилепсията /ILAE/ и Международното бюро по епилепсия /IBE/ я дефинират като: “Мозъчно заболяване, характеризиращо се с трайно предразположение за генериране на епилептични пристъпи с невробиологични, когнитивни, психологични последствия от това състояние. Епилепсията е преди всичко социално значимо заболяване с честота 45/100 000 за високодоходни държави и 81,7/ 100 000 в страни с ниско и среднодоходна икономика, към които се отнася България. У нас болните са около 50 000 души. При 50-60% от тях стартът на заболяването е преди 16г. възраст. Фебрилни гърчове получават 2 - 5% от децата до 5-годишна възраст.
 
 
 
 
 
 
 


изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина