МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ
"Д-р Тота Венкова" АД, гр. Габрово

Външен отит-отит на плувците!

- вторник 30 юли 2013 от Д-р Димитър Димитров Преглед на авторите Прати по имейл Публикация Разпечатай Публикация Създаване на pdf файл за Публикация
Коментари: 0
На фона на лятото и честото използване на басейни, както и почивките на море, не трябва да забравяме, че освен удоволствията може да ни сполетят и някои беди.
Най-често при подобни емоции няколко часа след къпане в открити басейни се появява заглъхналост, тежест и стелкащи болки при допир на ухото на фона на намален слух. Касае се за възпаление на кожата на външния слухов проход, а понякога и на тъпанчето.
Най-честите причинители за подобни страдания са бактерии, дезинфектиращи препарати (хлор и др.), които причиняват зачервяване, оток и болезненост при допир. Симптомите, по които можем да различим началото на заболяването са усещане за наличие на течност в ухото (мравучкане) и типични болки при опъване на ушната мида или при натиск върху нея. Възможни са температура, нарушено общо състояние и увеличени лимфни възли. При малки деца и кърмачета е възможно тотално запушване на слуховия проход и клепване на ушната мида.

Как да се предпазим от подобни неприятни емоции? – препоръчва се използването на плувни шапки и тапи за уши. Ако въпреки всичко почувстваме по-горе изложените симптоми – спешна консултация с УНГ специалист.

Как се лекува заболяването?
1. Промивка на ухото и компрес с риванол;
2. Обезболяващи капки за уши и антипиретици;
3. Препарати съдържащи алкохол, антибиотици и кортикостероиди;
4. Ежедневно почистване на канала и физиотерапия.

При неправилно лечение или ненавременна лекарска намеса са възможни редица усложнения, застрашаващи здравето, а понякога и живота на болните!!!

Преглед на снимка в оригинални размери Преглед на снимка в оригинални размери


Използвана литература: Практически Наръчник по Оториноларингология на проф. И. Ценев и д-р Е.Ценев

Д-р Димитър Димитров
Отделение УНГ
МБАЛ "Д-р Тота Венкова" АД гр. Габрово