МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ
"Д-р Тота Венкова" АД, гр. Габрово
04.11.2023


85 души бяха прегледани безплатно в Дните на неинвазивната кардиология в МБАЛ "Д-р Тота Венкова". Консултациите извършиха д-р Мирослав Стоянов, д-р Лъчезар Смилов и медицинските сестри Ваня Владимирова и Силвия Димитрова. Прегледите се проведоха на 3 и 4 ноември, като в първия ден д-р Светла Пашова изнесе и безплатна лекция на тема "Здравословно хранене".

"За щастие, нямаше пациенти, при които да се налага спешно болнично лечение. Шестима подлежат на диагностично уточняване и лечение в Кардиологично отделение", обясни д-р Стоянов.

Поради големия интерес ще бъдат насрочени и нови дати за прегледи.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
03.11.2023


С общи усилия към голямата мечта- здраве за нашите деца


Апаратът на стойност 46 752 лв. бе доставен днес в областната болница. Това е поредното обновление на материално- техническата база в болницата, което се осъществява с помощта на „Българската Коледа“.

С ЕЕГ изследване се доказват епилепсия, възпалителни заболявания на главен мозък, посттравматична енцефалия, тумори, нарушения в съня, главоболия от тензионен и мигренозен тип. Процедурата се понася лесно от децата и е безопасна. Често бива възприемана като игра поради звуковата и светлинна сигнализация на високотехнологичните апарати.

Около 120 деца, които се нуждаят от навременна и прецизна ЕЕГ диагностика, преминават през Педиатрично отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ годишно. Голяма част от тях се нуждаят от контролни ЕЕГ изследвания на всеки 3 до 6 месеца с цел проследяване и корекция на антиконвулсантна терапия. Изследването е необходимо и при явяване на децата на ТЕЛК.

Съставен е екип от обучени кадри, които ще работят с новата апаратура. Това са д-р Мариела Казанджиева- специалист по нервни болести, старшата медицинска сестра Елисавета Иванова и медицинската сестра Дианка Димитрова.

Tака ще се спомогне ранното диагностициране на широк спектър от заболяванията, както и за прицелно лечение на епилепсия при деца.

Световната лига за борба с епилепсията /ILAE/ и Международното бюро по епилепсия /IBE/ я дефинират като: “Мозъчно заболяване, характеризиращо се с трайно предразположение за генериране на епилептични пристъпи с невробиологични, когнитивни, психологични последствия от това състояние. Епилепсията е преди всичко социално значимо заболяване с честота 45/100 000 за високодоходни държави и 81,7/ 100 000 в страни с ниско и среднодоходна икономика, към които се отнася България. У нас болните са около 50 000 души. При 50-60% от тях стартът на заболяването е преди 16г. възраст. Фебрилни гърчове получават 2 - 5% от децата до 5-годишна възраст.
 
 
 
 
 
 
изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
02.11.2023

 
МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ подкрепя кампания "Мовембър-2023“, посветена на мъжкото здраве. Инициативата в България се осъществява от Фондация „Утре“, а партнъор на местно ниво е Община ГАБРОВО/GABROVO Municipality .
„Мовембър“ е световно движение, което се фокусира върху здравословните проблеми при мъжете. То акцентира на нуждата от профилактични прегледи срещу онкологичните заболявания напростатата и тестисите, както и за важността на психическото здраве.
В рамките на кампанията ще се проведат безплатни профилактични прегледи при уролог в отделението по Урология в областната болница. Консултациите със специалистите д-р Георги Атанасов, началник на отделението, и д-р Стилиян Ибовски ще се проведат на 10 ноември 2023 г. (петък) от 09:00 до 12:00 часа в отделението по урология на адрес ул. „Д-р Илиев – Детския“ № 1. Всички желаещи мъже е необходимо да се запишат предварително на телефон 066/ 899 641 от 09:00 до 12:00 часа в дните понеделник, сряда и петък – до изчерпване на местата.
„През последните години все повече млади мъже имат съзнанието да търсят информация за своето здравословно състояние. Прегледите продължават едва 10-15 минути, а могат да спомогнат за навременното диагностициране.“, поясни д-р Атанасов и допълни, че всичко, което променя уринирането е повод за преглед, за да се установи дали има нарушения в отделителната система . Такива промени могат да са: различен цвят на урината или наличието на кръв в нея, парене и болки при уриниране.
Ракът на простата е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете в Европа и у нас. Среща се предимно при мъже над 60-годишна възраст. „През първата година протича безсимптомно. Заболяването е лечимо, но е важно да бъде открито своевременно, което е възможно със съвременна апаратура, с каквато разполага болницата.“, разясни д-р Атанасов. Той допълни, че начинът на живот влияе на отделителната система и препоръча редовен прием на достатъчно количество вода, здравословно хранене, физическа активност, време за почивка и сън, както и намаляване на нивата на стреса.
Като друг фактор Атанасов определи фамилната обремененост. „Когато имат роднини по мъжка линия, диагностицирани със заболяването, профилактичните прегледи трябва да започнат поне 5 години преди да навършат 60.“
Европейската урологична асоциация препоръчва ежегодното изследване на туморния маркер на простатната жлеза при всички мъже над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост (брат, баща, чичо или дядо с установено заболяване). В началната си фаза простатният карцином не предизвиква оплаквания, затова профилактичните прегледи и изследвания са важни за навременното му диагностициране.
 
 
 


изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
02.11.2023

Приблизително 20 % от населението в ЕС се заразява със сезонен грип ежегодно по данни на Европейския портал за ваксинация. Най-добрата предпазна мярка остава противогрипната ваксина. Началникът на Инфекциозно отделение в МБАЛ " Д-р Тота Венкова" д-р Майя Райкова подчерта, че в България пикът на грипа е януари или февруари. Трябва да се помисли по-рано за ваксинация, защото са необходими до 4 седмици след поставянето ѝ за изграждане на антитела.

„ На пазара съществуват два вида ваксини, които са четиривалентни. Те са пригодени за възрастни, като всяка година се актуализират, за да обхванат циркулиращите щамове. Има и ваксина за деца над 2 години, която се прилага като капки за нос.“ , поясни д-р Райкова и допълни, че ваксините за грип са съвместими с тези за Ковид-19. Единственото условие е да се поставят на различни крайници.

Грипът е инфекциозно респираторно заболяване, което се причинява от инфекция с грипен вирус. „ По време на Ковид-19 пандемията бяхме забравили за съществуването му “, отбеляза д-р Райкова и подчерта, че през настоящата година се очакват по-високи нива на заболеваемост спрямо пандемичните години. Причината- по време на пандемията се спазваха стриктни мерки: носене на маски, избягване на контакти и спазване на дистанция.

Най-засегнати са малките деца до 5 години, както и възрастните хора над 65 години. Възрастните хора са заразни около 1 ден преди и 5 дни след появата на симптомите. Поради по-слабата имунна система на децата, вирусът се запазва по-дълго време в организма им и те разпространяват заболяването за по-продължителен период от време (10 и повече дни).В България чрез Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции 2023-2026 г., се осигуряват безплатни ваксини срещу сезонен грип и пневмококи за хора на и над 65-годишна възраст.

Може да бъде изображение с 1 човек, усмихване, очила и болница

 
изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
02.11.2023

Работата в отделението по Анестезиология и интензивно лечение е много динамична- за кратко време се вземат важни решения. Това обясни д-р Георги Иванов, началник на отделението в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ от 22 години. Трудовият му път започва в същото отделение на областната болница преди 37 години на днешната дата.
Понастоящем в Анестезиология и интензивно лечение има екип от 6-ма лекари, 12 медицински сестри и 6-ма санитари. Лекарите титуляри са четирима, от които двама са специализанти. Това са д-р Фирас Алрайес и д-р Мирослав Новаков.
Специалистите умеят да работят с пациенти от всички профили на медицината- от бебета, през родилки до възрастни. Те са героите зад паравана, които карат болката да изчезне, за да бъдат подложени пациентите на оперативно лечение. „ Изкуството е в това да избереш подходящите медикаменти за пациента съобразно вида и сложността на интервенцията.“, поясни д-р Иванов и допълни, че задълженията им продължават по време и след оперативната намеса, като следят състоянието на болния.
В Реанимация лекарите ежедневно се сблъскват с пациенти в критично състояние- неврологични случай, натравяния и интоксикации, алергични реакции, пострадали при произшествия и др. Това налага широкоспектърни познания и да умеят да работят под напрежение. “Преди месец родилка с непроследена бременност постъпи в коматозно състояние, с гърчове, тежка хипертонична реакция, които застрашават живота. Наложи се спешно родоразрешение, а след оперативната интервенция лежа в Реанимация известно време. Чувството на удовлетворение, когато след десетина дни, я изписахме, за да се радва на детето си, е несравнимо.“, каза д-р Иванов.
Идеал Стандарт - Видима дари мониторна станция на отделението, с която се проследяват жизнените показатели на всички настанени пациенти в реално време и съхранява запис на всички събития. Тя включва 6 монитора, централен компютър и специализиран софтуер с възможности да се следят и изследват различни показатели на пациентите. Модерната мониторна станция подменя стара аналогова система от мониторидари.
Преди седмица към екипа на отделението се присъединява и д-р Моника Христова. „Това е първото ѝ работно място, като тя вече мисли за подготовка за придобиване на специалност „Анестезиология и интензивно лечение“, разясни д-р Иванов. Според анкетата на „Индекс на болниците“ за кадровия дефицит в здравеопазването, най-голям е именно недостигът на лекари с тази специалност - 42,9%. „Надявам се, че още млади колеги ще се насочат към нея, защото без „Анестезиология и интензивно лечение“ няма как да функционират оперативните отделения. Всички помнят оперативните екипи, но тези, които се грижат за комфорта на пациентите при операция, са анестезиолозите.“, каза още д-р Иванов и допълни, че професията е сред престижните както у нас, така и в чужбина. Наблюденията му са натрупани от личен опит при специализации в различни европейски страни.
 
 
 
 
 
 
 
 
изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
26.10.2023

Сърдечно – съдовите заболявания са водеща причина за висока честота на хоспитализации, заболеваемост и смъртност сред населението в България. С цел засилване на превантивните мерки и опазване здравето на пациентите, МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД гр. Габрово, организира дни на неинвазивната кардиология.
На03 и 04.11.2023 г. ще бъдат проведени безплатни прегледи за пациенти. Срокът за записване е 2 ноември, а телефонът: 066/ 899 603. Прегледите ще изрвършат д-р Мирослав Стоянов и д-р Лъчезар Смилов във функционални кабинети, кабинет № 40, от 09,00 до 12,00 часа.
При показания, след преценка на кардиолог, ще бъдат проведени допълнителни изследвания – ехокардиография, велоергометрия, кръвни изследвания.
Ще бъдат препоръчани диетични режими на хранене от диетолог.
Може да бъде изображение със сърце и текст, който гласи 'дни на неинвазивната кардиология безплатни прегледи на и 4 ноември 09,00 12,00 часа д-р мирослав стоянов д-р лъчезар смилов мбал д-ртота венкова FALPOBO за записване: 066/ 899 603 краенерок:02.11.2023г. 02.11.2023г. краен'
 
изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
20.10.2023

Представяме  Ви екипа медици, които се грижат за сърцата на хората в цялата област. Това са специалистите от Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 11 лекари, 21 медицински сестри лекуват пациентите целогодишно. Работата им се подпомага от 9 санитари и 2-ма технически секретари. Близо 1500 са болните, преминали през отделението от началото на годината, каза д-р Венелин Караколев, началник на отделението. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България, обясни - д-р Мирослав Стоянов- инвазивен кардиолог.
 
 По данни на областната болница, през настоящата година се наблюдава ръст на миокардните инфаркти, случаите на белодробна емболия, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност. Въпреки товасмъртните случаи намаляват, благодарение на съвременната апаратура и навременната реакция на специалистите в отделението. Кардиологията е с 3-то ниво на компетентност и осъществява дейност по обща кардиология, интензивно лечение на сърдечно- съдовите усложнения и контрол върху критични нарушения на хемодинамиката, неинвазивна диагностика и инвазивна кардиология. Отделението е и база за следдипломно обучение на лекари, като понастоящем има 1 специализант.
 
Тази година бе открита реновираната катетеризационна лаборатория. Доставена е нова ангиографска система с целеви средства на Министерството на здравеопазването на стойност 1150342,80 лв. с ДДС, която позволява по- прецизна диагностика и оценка от медицинския екип при извършване на интервенция.  Припомняме, че първата катетеризационната лаборатория е открита през 2009 година с дарение на ангиограф от Частната кралска болница в гр. Аалст, Белгия, с която областната болница има дългогодишни партньорски отношения.
 
Кардиологичното отделение е реновирано, болничните стаи са със самостоятелни санитарни възли, поддържа се високо ниво на хигиена, поясни д-р Минко Михов, изпълнителен директор на областната болница. Старанието на екипа е все повече пациенти да излизат удовлетворени от лечението и диагностиката в отделението, от отношението към тях и получената информация.
 
 
21.01.2023

На 25.01.2023 г. по повод Бабинден в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ ще бъде представена изложбата „Тоновете на живота“. Изложбата е разказ за родилната грижа в Габрово, който проследява някои от най-важните събития и личности, допринесли за развитието на медицинските услуги в тази област от края на XIX в. до днес. Проектът е съвместна инициатива на габровката Мартина Денева - Венкова и на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ в продължение на предходни акции в подкрепа на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Изложбата разказва за историята на акушерската професия по света, в България и в Габрово чрез много архивни документи и снимки, допълнени с любопитна информация. Представени са материали от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН,
Държавен Архив - ГабровоРегионален исторически музей - Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, както и снимки от личните архиви на д-р Бончева, д-р Цибрянска и д-р Дочев. Изложбата завършва с послания от майки, родили децата си в отделението в Габрово.   Екипът, работил по инициативата, има идеята да представи събраното проучване и под формата на дигитален архив през 2024 г. по повод навършването на 50 години от създаването на Акушеро-гинекологичния комплекс в болницата.
Проучване и текстове: Стефка Василева, Росица Бинева, Кремена Антонова, Мартина Денева - Венкова
Дизайн на изложбата: Мартина Денева - Венкова Печатни материали: Висарт ООД Финансова подкрепа: ЖБД „Майчина грижа“, Камара на строителите - Габрово Партньори: Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Държавен Архив - ГабровоРегионален исторически музей - Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Община Габрово, Терапевтичен център „Св. Илия“ и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

  Поради обявената грипна епидемия на територията на гр. Габрово, не се предвижда официално откриване.
19.10.2020

Говори МБАЛ “Д-р Тота Венкова“ 
Думите „заедно можем повече“ придобиха отново смисъл.
      От началото на пандемията с Ковид-19 успяхме да обединим усилията на институциите и гражданите с цел опазване здравето на медицинския персонал и пациентите ни. Събраните средства бяха използвани за закупуване на медицинска апаратура, дезинфектанти, лични предпазни средства. В хода на пандемията видяхме, че за да гарантираме сигурността на персонала и нашите пациенти е необходимо да правим все повече PCR тестове за доказване на инфекция с Ковид-19.
Ръководството на лечебното заведение успя да обедини усилията на институциите в лицето на Министерство на здравеопазването, Областна администрация, Община Габрово и за пореден път да получи безценната финансова подкрепа на „Идеал Стандарт – Видима“. 
        Вече разполагаме с лабораторна апаратура за цялостно оборудване на PCR лаборатория включваща: 
- автоматизирана система за екстракция на нуклеинови киселини; 
- автоматизирана система за детекция на нуклеинови киселини; 
- биологичен предпазен кабинет; 
- микро центрофуга; 
- стартер пипети; 
- вортекс. 
     Общата стойност за ремонта, обзавеждането и закупуването на апаратура, стартов пакет реактиви за PCR лабораторията в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ е около 130 000 лв. Апаратурата вече е монтирана, лабораторията е ремонтирана и обзаведена. В момента лабораторията е в процес на акредитация и до края на месец октомври да заработи. 
       „С новата лаборатория ще се ускори процеса на диагностика и лечението на пациенти с Ковид-19 в лечебното заведение. До този момент материалите се изпращаха за изследване, което забавяше точната навременна диагноза. Наличието на лаборатория ще даде възможност да се тестват своевременно всички пациенти и персонал на болницата, като по този начин се повишава значително сигурността и контрола на вътреболнично заразяване. Лабораторията ще бъде достъпна и за гражданите на областта и назначените изследвания от РЗИ“, обясни д-р Минко Михов, директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 
        PCR лабораторията ще е част от микробиологичната лаборатория с ръководител д-р Антонина Катранджиева и ст.м. лаборант Елисавета Христова,  лаборант Галина Павлова, лаборант Милена Тотева. Друг радостен факт е, че лабораторията има ново попълнение с новозавършилия биолог Силвана Петкова. Тя заедно с д-р Катранджиева и ст.м. лаборант Елисавета Христова преминаха курс на обучение в лабораторията на Медицински Университет - Плевен със съдействието на проф. Томов, ректор на университета и проф. Средкова, ръководител на Вирусологичната лаборатория. 
       „Настоящата епидемиологична обстановка ни кара да сме още по-отговори в социалната си политика и подкрепа на здравеопазването, което е сред основните ни приоритети през годините. „Идеал Стандарт – Видима“ откликна на спешната необходимост от създаване на специализирана лаборатория за PCR-тестове в Областната болница „Д-р Тота Венкова“ , защото вярваме, че така ще допринесем за предоставянето на по-високо ниво на медицински грижи за обществото“, каза Ярослав Дончев, изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима“. 
       Ръководството на лечебното заведение благодари на Министерството на здравеопазването, „Идеал Стандарт – Видима“, Община Габрово, Областна администрация и Медицински университет гр. Плевен за доверието и своевременната подкрепа, за да можем да предоставяме най-добра медицинска помощ на нашите пациенти и заедно да се справим с новите предизвикателства. 
        Заедно можем повече!

Телефон за контакти: 0889766833 
02.11.2023

 
Изложба с 22 карикатури на автори от 15 държави краси коридора в МБАЛ "Д-р Тота Венкова".
Експозицията "Здраве и хумор в симбиоза" е дарение от Музея нa хумора и сатирата и Община Габрово.
"Всяка усмивка удължава нашия живот поне с един ден!"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
+3
 
 
 
изглед за печат изпрати на приятел създай pdf с тази новина
Отиди на страница  1 2 3 ... 9 10 11

Категории новини